Aracınızın Yaza Hazırlığı

1. Adım - Radyatör Kontrolü

Yazın meydana gelen motor hasarlanmalarının en önemli sebeplerinden biri motorun aşırı ısınmasıdır. Yaz sıcaklarının zorlama etkisini dikkate alarak radyatör ve hortumlarının durumunu kontrol etmek gerekir. Özellikle, radyatör kanalları arasından hava geçişini engelleyecek pislik ve tortu olmadığına dikkat edilmelidir.

2. Adım - Soğutma Sıvısı Kontrolü

Radyatör temizliğinin ardından soğutma suyu seviyesinin kontrolünü kullanım klavuzunda belirtildiği biçimde kontrol ediniz. Antifriz ve distile su karışımının bölgeye uygun oranda yapılmış olduğundan emin olunuz. Radyatör soğutma suyunun genellikle 3 yılda bir değişimi gerektiğini unutmamak gerekir.

3. Adım - Akü Kontrolü

Akünün üzerinde bulunan ve şarj durumunu gösteren renkli indikatörden durumunu kontrol ediniz. Eğer akü sıvı tip ise, yazın buharlaşmaların daha fazla olacağını dikkate alarak hücrelerdeki seviyeyi kontrol ediniz, sıvı asit içerdiği için teneffüs etmeyiniz ve uzman kişilere müdahale ettiriniz.

4. Adım - Lastiklerin Kontrolü

Eğer halen aracınızda kış tipi lastikler bulunuyorsa yaz tipi veya dört mevsim tipi lastiğe geçiş yapınız. Lastik içi basıncı sıcakta daha fazla artacaktır, lastiklerin fiziksel durumuna, diş derinliğine ve çatlaklar olup olmadığına bakınız. Sıcak asfalt, şartları daha fazla zorlaştıracaktır.

5. Adım - Klima (AC) Kontrolü

Eğer klima performansını yetersiz buluyorsanız, klima kompresör kayışı, soğutucu akışkan azalması, kaçağı, klima radyatörünün böcek ve diğer pisliklerle arasından hava geçemeyecek biçimde tıkanmış olabileceğini , toz veya polen filtresinin tıkanmış olabileceğini dikkate alıp kontrol ettiriniz.
Klima evaporatörü nemli ortamda bakteri üretebileceğinden koku yapabilir, uzman tavsiyesi ile uygun marka dezenfektan uygulaması yapılması kişi sağlığı için uygundur.

6. Adım - Aracın temizliği ve korunması

Yazın sert güneşi, aracın boyası üzerinde solma ve bir nevi yanma veya pullanma yapar. Diğer taraftan uzun yol tatil seyahatleri esnasında aracınızın ön kısmında sinek, böcek kalıntıları, park halinde sıcak yüzey üzerinde oluşacak kuş pislikleri (ki deniz kuşlarının pisliği çok daha fazla asitiktir) aracınızın boyasını tahrip edecektir. Ayrıca iç döşemelerde oluşabilecek lekelenmeler ve tüm bu etkenleri karşı aranızın kanıtlanmış bir ürün* kullanılarak ve uzman ellerde işlem görmesi gerekir.

7. Adım - Periyodik Bakım ve Yağ değişimi

Aracınızın periyodik bakım zamanının (Genellikle yılda bir veya 15.000 km) gelip gelmediğini kontrol etmeniz , eğer zamanı geldiyse, orijinal parça, tavsiye edilen yağ ve diğer malzemeler kullanılarak yetkili ve uzman noktalarda yaptırmanız tavsiye edilir.